Lapsen syntymä mullistaa koko perheen elämän. Hämmentynein on kuitenkin syntynyt vauva, joka ”putkahtaa” äidin sydämen alta, kohdun lämmöstä tähän maailmaan.
Kohdussa on ollut ahdasta, niska on kipeä synnytyksestä ja yhtäkkiä pitäisi osata juoda rintamaitoakin! Synnytys on voinut olla nopea, raju, käynnistämätön luomusynnytys tai sitten esim.lääkkeiden avulla käynnistetty. Vauva voi olla itkuinen, vaikka hän syö hyvin ja imetys tuntuu onnistuvan. Vauvan voi hyvin tuoda hierontaan, vaikkei hänellä olisi varsinaista koliikkia olisikaan.
On todettu, että vauvalle ihokosketus on tärkeää ja se edistää jopa lapsen fyysistä ja henkistä kehitystä. Hieronnassa aktivoidaan vauvan ihon tuntohermoja ja siten lapsi tuntee olonsa rakastetuksi ja turvalliseksi. Hieronta vaikuttaa vauvoilla myöskin kehon sisäisiin toimintoihin eli verenkiertoon, hengitykseen, ruoansulatukseen ja suoliston toimintaan. Suoliston vyöhykkeitä käsittelemällä helpotetaan vauvan koliikkioireita ja samalla vahvistetaan suolistoa. Suoliston vyöhykkeiden käsittely auttaa myöskin ummetuksessa.
Paras ajankohta vauvahieronnalle on ruokailujen välissä. Hieronta tehdään öljyä käyttäen, rauhallisesti.
Mikäli kyseessä on koliikki, pitäisi hoitoja tehdä aluksi säännöllisesti 2 x viikossa ja sitten käyntikertoja voi pidentää, kun suolistoa on saatu vahvistettua.